Press "Enter" to skip to content

Lär dig mer om Orientalern

Oriental är en kattras som finns både som orientalisk korthår och orientalisk långhår. Det är en ras som liknar siamesen och balinesen väldigt mycket både till utseende och temperament. De har samma trekantiga form på ansiktet som pryds av stora vackra öron, detta beror på att siameser och orientaler är syskonraser och ingår i samma kategori. Orientalen kännetecknas av utåtriktade egenskaper som kombineras med ett keligt och sällskapssjukt beteende.

Orientalens historia

Orientalen sägs ha sitt ursprung relativt sent, nämligen under 1950-talet i England där den föddes fram genom avel med syftet att få fram en enfärgad siames och att bredda siamesen som ras. Siamesen är en av de äldsta kattraser som finns. Försöket att få fram en chokladbrun katt med gröna ögon och samma eleganta kroppsform som siamesen tog fart och fick ett lyckat resultat då flera katter med de siamesiska dragen men med flera variationer av färger kom till liv. Under år 1958 fick orientalen titulera sig som sin egen ras och har sedan dess spridit sig genom världen. År 1969 anlände den första orientalen till Sverige och under 1970-talet kom även en långhårig oriental till världen och rasen utvecklades ytterligare.

Orientalens kännetecken

Likt syskonrasen siames har orientalen ett väldigt speciellt utseende. Med sitt smala och spetsiga ansikte och långa smala ben följer den samma karakteristiska uppbyggnad till punkt och pricka. Orientalen har dock oftast gröna ögon vilket skiljer dem från siamesens blå och har heller inte samma färger eller pigmentering i pälsen som siameser. Korthåriga orientaler har som namnet avslöjar kort mjuk päls över hela kroppen och en långhårig oriental, som tidigare gick under namnet javanes, kännetecknas av lite längre päls, särskilt runt svans och hals.

Orientalens egenskaper

En katt av rasen oriental kommer ständigt plocka på din uppmärksamhet, vilja vara nära och ligger gärna och gosar i ditt knä när du sitter ner. Med en oriental kan man säga att du får det bästa av två världar. De är både en väldigt kärleksfull och tillgiven ras samt väldigt aktiva och en aning busiga.  De är även bestämda i sina åsikter och vill ha det på sitt sätt, bland annat när det kommer till sovplatser i ditt hem. Orientalen är en intelligent ras som du kan lära upp likt en hund när det kommer till att bland annat hämta tillbaka föremål som du kastar när du leker med den. Förutom människor funkar orientaler utmärkt med både barn och andra katter, både från sin egen ras och andra raser.

Sammanfattning

Med en oriental i huset kommer du aldrig vara ensam, de är katter som älskar sällskap och att vara nära. De gillar till och med att ha konversationer med sina ägare och småpratar gärna med sina jam och ljud. En oriental kräver uppmärksamhet och om du vet att du inte kommer kunna vara med den så ofta som du kanske vill kan ett tips vara att skaffa två orientaler så de kan hålla varandra sällskap.