Press "Enter" to skip to content

Köpa en kattunge

Så du har bestämt dig för att bli förälder till en fluffig liten filur? Grattis! En kattunge kommer berika livet på många sätt men det är även ett stort ansvar. Då katter kan leva upp till 20 år är det ett åtagande som du bör ha tänkt igenom noga först. Katten är också ett sällskapsdjur så se till att du har tid att umgås med den och ge kärlek till din kisse.

Vaccinerad och frisk

Se till att det är seriösa säljare du köper din katt från. Oavsett om du är ute efter en framavlad raskatt eller en gosig huskatt, finns det en del aspekter du bör ha i åtanke. För det första ska en kattunge inte skiljas från sin mamma förrän den är minst 12 veckor gammal. Detta på grund av att den ska ha tid att lära sig att äta fast föda samt bli rumsren. Se även till att din blivande kattunge har blivit vaccinerad av uppfödaren och inte lider av några infektioner.

Försäkra din nya älskling

Man vet aldrig när olyckan kan vara framme, ett oskyldigt möte med ett bi kan leda till ett stick som får hela tassen att svullna upp. Katter är nyfikna djur och det sägs att de har nio liv – se till att alla nio är försäkrade så slipper du dyra veterinärräkningar om något skulle hända din pälsiga vän.

Chipmärk

Ett annat tips om du planerar att låta din katt vara en utekatt är att ID-märka den med ett chip. Detta är så att det ska kunna gå att spåra din fyrbenta vän om den skulle ge sig iväg på äventyr lite väl långt bort. Du kan antingen välja att tatuera in ett ID-nummer i kattens öra eller sätta in ett mikrochip under huden på katten. Detta chip injiceras vid ett besök hos veterinären och är inte mer smärtsamt än en vanlig vaccination för katten.

Utrusta ditt hem

En annan aspekt att tänka på är hur din kattunge kommer trivas i ditt hem. Oavsett hur du bor är det bra att tänka på att du ska ha plats med vissa väsentligheter som kattlåda och en matplats med matskålar. Du får även vara förberedd att möbler kommer bli klösta på och att katter fäller hår. Du kommer alltså få katthår på både möbler och kläder. Utrusta gärna hemmet med en klätterställning som också har en inbyggd klösbräda för lek och motion till din katt. Tänk också på om området du bor i är lämpligt, en utomhuskatt vill gärna ha tillgång till skog och växtlighet. Därför är det inte lämpligast om du bor centralt i en innerstad.

Adoptera en katt

Är det en ny familjemedlem i form av en katt du är ute efter är ett köp hos en uppfödare inte det enda alternativet. Om det inte är nödvändigtvis en kattunge du är ute efter kan adoption av en katt vara ett alternativ. Det finns flera katthem över landet som tar hand om katter som har levt under svåra förhållanden. Dessa behöver ett extra kärleksfullt hem och ett sällskap de kan lita på, att adoptera en katt kan vara en riktigt berikande upplevelse.