Press "Enter" to skip to content

Information om Siamesen

Siames är en av de mest lättigenkännliga kattraser som finns. Med sitt smala, trekantiga huvud, klarblå ögon och oftast krämfärgade päls har de särskilda drag som får den att sticka ut lite extra. I Sverige är det en populär kattras som hittas som både sällskap i ett familjehem eller som prisvinnande katt på kattutställningar.

Siamesens ursprung

Siamesen tros härstamma från Siam, Thailand och det är också därifrån namnet siames kommer. Siamesen nämns i skrifter så tidigt som under 1300-talet och höll då ofta till i kloster med munkar som såg den som en helig katt. Det var inte förrän precis i slutet av 1800-talet som denna speciella kattras importerades till Europa, främst England, där aveln av den vackra katten så småningom tog fart och siamesen fick fäste som sällskapskatt även i andra världsdelar.

Siames egenskaper

Det är inte bara siamesens speciella utseende som gör den till en uppmärksammad ras.  Siamesen har flera egenskaper som gör den unik i kattfamiljen och vissa bör du ta lite extra hänsyn till om du planerar att skaffa en pälsklädd vän av denna ras. Siamesen är en människovänlig katt, detta betyder att den väldigt gärna umgås med människor, är social, kelig och passar bra med barn. Den gillar också att ”prata” och kommunicera med sin ägare. En siames är dessutom perfekt för någon som spenderar mycket tid hemma och kan ge katten den uppmärksamhet den kräver. Siamesen är även en fartfylld katt som gillar att vara aktiv, ta för sig och ibland kan uppfattas som lite vild. Men en rolig fakta är att siameser också är väldigt smarta och du kan träna den likt en hund, exempelvis apport om du kastar en pinne eller leksak.

Siames kännetecken

Med en kropp täckt av ljus päls och mörkare öron, tassar och svans i gråbrunt är det lätt att se vilken ras siamesen tillhör. Oftast med en tillhörande slank figur och långa ben trippar siamesen fram, ständigt på jakt efter äventyr med den mörka nosen och de spetsiga öronen som leder vägen. De flesta siameser är korthåriga men det finns de raser som också kommer med längre päls. Dessa tillhör en ras som kallas balines och de ser precis ut som siameser med undantag för den silkiga pälsen som i regel är en aning längre. Denna päls kan du som ägare ibland vara delaktig att ta hand om ibland med en borste eller kam. balineser har samma sociala egenskaper och lekfulla temperament som siameser och är även dem perfekta som sällskapsdjur.

Sammanfattning

Om du funderar på att skaffa en siames ska du se till att du har tid att både umgås och ta hand om den. Siamesen är en magnifik katt som under flera årtionden har både underhållit samt berikat sina människors liv med sitt lekfulla temperament och sina speciella egenskaper. Inte bara är det en katt som belönar ögat, siamesen kommer vara din trogna följeslagare genom allt om du behandlar den med den respekt och kärlek katten förtjänar.